Te így viselkedtél?

Team Casey 2019.11.20.
a-90-es-evek-mobil-etikettje

Átlagos olvasási idő: 5 perc

 

Ugye ismerős ahogy épp a buszon utazol és a melletted ülő szinte már kiabálva vitatja meg a napját telefonon? És nincs is bosszantóbb, mint mikor a moziban a legizgalmasabb résznél csörren meg valakinek hangosan a telefonja. És amikor valakihez beszélsz, ő pedig a kütyüjét nyomkodja? Ezeregy ilyen élethelyzetet tudnánk még sorolni. A mobilok mára már életünk részévé váltak, összekötnek minket egymással és a világgal is, azonban emellett számos modortalanságot is szülnek. De vajon hogyan illene viselkedni? 

 

Számodra is ismerős lehet a 90-es évekből idézett bunkófon kifejezés. Nem, nem a telefonok bumszli méretére utal, hanem a mobilok használóira, mégpedig azokra, akik ezt bunkó mód művelték. Manapság is lehetne ezzel illetni egyeseket…

 

Éppen emiatt, a -bunkófón használók- miatt, az 1990-es években a Westel kiadott egy etikettet, azaz a Westikett-et, hogy a mobiltelefon elterjedésével járó modortalanságokra és a helyes viselkedésre hívja fel a telefont használók figyelmét. 

 

A Westikett 10 parancsolata mára már megmosolyogtató, de akad benne olyan, amit manapság sem lenne rossz betartani. Nézzük:

 

  1. “A mobiltelefon egy világhálózat tagjává avatja használóját. A közlés új világrendjének lovagja szerény és nem hivalkodó. Jelvényét, a mobiltelefont ezért rendeltetésszerûen használja: zsebben, övcsipeszen vagy derékszíjon hordja készülékét. Mindenképpen kerüli, hogy másokat irritáljon.
  2. A mobiltelefon használója mindig elérhetõ: közvetlen beszélgetéssel vagy hang- és írott üzenettel. Õ maga azonban õrködik a mások nyugalmán. A WESTIKETT figyelembe veszi a mások elérhetõségét. Reggel kilenc és este kilenc között hanghívást, máskor a kapcsolattartás egyéb szolgáltatásait: az üzenetrögzítést és -küldést, az elektronikus levelezést ajánlja.
  3. A világhálózat polgára a WESTIKETT szerint nevesíti hívását s bemutatkozik. Megkérdezi, alkalmas-e a hely és az idõpont a hívásra.
  4. Ezzel arra ösztönzi a hívott felet, hogy az is bemutatkozzék. Fogadja el a WESTIKETT ajánlását s így tisztázzák, a MOBILTELEFÓNIA szabályai szerint, alkalmas-e a hely s az idõ a közlésre. A közlés: a hírcsere ajánlata. Éppoly körültekintõen kell eljárnunk, mint bármely közlés és kötés kezdeményezésekor.
  5. A WESTIKETT a társadalmi tapintat ajánlása. Társaságban csak akkor kezdeményezzünk és fogadjunk hívást, ha megbizonyosodtunk arról, hogy másokat nem zavarunk. A közlés diszkréciója: WESTIKETT.
  6. A közlés tartalma is kívánhat diszkréciót. A WESTIKETT kíméli mások érzékenységét, jó ízléssel különbözteti meg a közösségre tartozó és a magánélet körébe tartozó közleményeket. A WESTIKETT abból az általános társadalmi parancsból indul ki, hogy egyének és csoportok érzékenységét kíméli, elismeri a magánérdek és a közjó egyeztetésének szükségét. A mobiltelefon mozgóképessége lehetõvé teszi, hogy elvonuljunk, ha másra nézve közlendõnk sértõ, vagy nem tartozik rá.
  7. A világhálózat nem teremt mindenütt egyenlõ vételi lehetõségeket. A MOBIL-LEMTAN önkéntes híve, MOBILTELEFÓNIA polgára türelmes. Megkeresi a jobb vételi lehetõségeket.
  8. Gépkocsiban a WESTIKETT jó szóval ajánlja a kihangosítót, vagy a rögzíthetõ tartót. Nemcsak azért, mert ezek nélkül a mobiltelefon használata balesetveszélyes. A mobiltelefon használata is figyelmet követel, miként a gépkocsivezetés. A WESTIKETT mindkettõt megkönnyíti.
  9. A WESTIKETT az idõ jobb kihasználását sugallja. A sürgõsség józan megítélését. A MOBIL-LEMTAN értekezleten, megbeszélések közben a GSM Táviratot ajánlja, a csendes és gyors közlés eszközét. A WESTIKETT a figyelem és a közlés önkéntes törvénykönyve, a jóízlést társítja a hatékonysággal. Testvér-erényeket kovácsol a szükségbõl.
  10. Ne zavarj senkit, hogy téged se zavarjanak. A WESTIKETT elfogadásával légy a MOBIL-LEMTAN híve, MOBILTELEFÓNIA világpolgára, a mobiltelefon lovagja.”

 

Neked mi lenne az, melyet megtartanál belőle?

 

*Forrás: http://web.archive.org/web/19991008053541/http://www.westel900.hu/kapcsolat/westikett.html