Tényleg kinyílik telefonon keresztül a kocsiajtó?

Átlagos olvasási idő: 5 perc

Mobilos Urban Legends – Avagy tényleg kinyílik telefonon keresztül a kocsiajtó?

Biztos Te is sok legendát, tippet és trükköt hallottál már amire- és amivel a mobiloddal képes lehetsz. Egy s más igen szórakoztatónak, mások meg hasznosnak tűnnek. De vajon tényleg igazak? Utánajártunk:

  1. Legenda: Mindenkivel előfordult már (ha nem, akkor meg fog), hogy a kocsiban hagyta a slusszkulcsot az ajtó pedig zárva volt… Amennyiben távirányítós kulcsról van szó, elég csak felhívni valakit, akinél a pótkulcs van, odatartani 20 cm-re a kocsitól a telefont, a slusszkulcsból kibocsátott rádióhullámok továbbítódnak, az ajtó pedig kinyílik.

EZ SAJNOS NEM IGAZ. Bár nagyon jó ötletnek tűnik és sok felesleges macerától tudná megszabadítani az embert, a telefon nem képes továbbítani azokat a frekvenciákat, amikkel a távirányítók működnek. Így sajnos marad a hercehurca, az idegeskedés, és a feleslegesen megtett +1 kör.

 

  1. Legenda: A csodás póttöltés egy kód segítségével! Azt suttogják, amennyiben az ember telefonja lemerül, és benyomja a *3370# kombinációt, csodák csodájára 50% póttöltés aktiválódik a telefon akkumulátorán. Minek ide Powerbank, igaz?

EZ CSALÁS ÉS ÁMÍTÁS, ugyanis ilyenfajta speciális kódolás nem létezik, vagyis igen, csak éppen nem ezt érjük el vele. Rengeteg fajta- és féle titkos kódolást ismer telefonunk, amikkel azonban felesleges kísérletezni, mert ezeket legtöbb esetben a hazai szolgáltatók, hálózati utasítások alapján kapcsolgatják számunkra, hol a hangminőséget, hol a térerőt állítva. A legjobb lesz, ha tartasz magadnál egy hordozható aksit, így a varázslatos betűkombinációkkal sem kell majd kísérletezned és mindig elérhető lehetsz. (Nálunk sok szép, hasznos és menő power bankkal találkozhatsz.)

 

  1. Legenda: A 112 segélyhívás lezárt billentyűk esetén is működik és az egész világon hívható (bár valljuk be, amióta a billentyűzet nélküli okostelefonok teret hódítottak, kevés nyomógombos mobiltelefonnal találkozhatunk).

Ez részben igaz, részben nem, ugyanis a 112 segélyhívó csak néhány európai országban a hivatalos segélyhívószám, a világ többi részén más van érvényben. Az azonban igaz, hogy lezárt állapotban, sőt SIM kártya nélkül is lehetőség van a segélyvonalat tárcsázni, a lényeg, hogy legyünk tisztában azzal, hogy melyik országban melyik ez a szám. Vészhelyzet esetére jól jön ez az információ.

 

  1. Legenda: A beázott mobiltelefont kiszárítja a rizs.

Nagyon megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban. Egyes márkaszervizek jó ötletnek gondolják, ugyanis a rizs rendelkezik egy természetes nedvszívó képességgel, mások azonban egyenesen a hajukat tépik tőle, mondván, a fehér, köretnek való csak feleslegesen lassítja a száradási folyamatot, vagy éppenséggel eldugítja a telefon mikrofonját, hangszóróját. A telefontisztítást és emlékmentést így jó lesz inkább profikra bízni, az igazi szerencsétleneknek pedig mindig vízálló telefontokban tartani készüléküket…

Érdekességek