11 lenyűgöző tény, amely sokkoló lesz

Team Casey 2019.11.21.
11-lenyugozo-mobiltelefon-teny-amely-sokkolo-lesz

Átlagos olvasási idő: 5 perc

 

Ha azt kérnénk, mondj egy készüléket mellyel a technológia beépült az életünkbe, biztos Te is a mobiltelefont mondanád. Csakúgy, mint az agyunak és érzékeink, maguk a telefonok is további ismereteket, memóriát és látványt nyújtanak nekünk. 

Használtad valaha telefonod információk keresésére az interneten, jegyzet írására, szövegek fordítására vagy éppen fényképek készítésére? Hát persze. Az okostelefonok kiegészítik néhány hiányosságunkat és “okosabbá” tesznek minket – legalábbis amikor használjuk őket…

Annak ellenére, hogy kedvenc kütyüjeink már régóta léteznek, úgy gondolnánk mindent tudunk róluk, vagy legalábbis nem izgatnak annyira, de most hoztunk pár olyan tényt, amelyek érdekesek lehetnek számodra, és cseppet sem unalmasak! Lássuk: 

 

#Az első „okostelefon” 1997-ből származik

Bizony, az első okostelefont, mégpedig becenevén Penelope-t már a 90-es évek végén létrehozták az Ericsson mérnökei, ez volt a GS 88, amely igazi Szent Grállnak számított akkoriban. A telefon érintőképernyővel, tollal és billentyűzettel is rendelkezett, valamint kombinálták benne az akkor népszerű  PDA-k és a mobiltelefonok funkcióit. Nagyon kevés készüléket gyártottak ebből a modellből, de ez egy jelentős hullámot indított el a fejlesztések területén.

 

#A legkelendőbb mobiltelefon a Nokia 1100

A mai napig 250 millió darabot értékesítettek, és ez az egyik legkeményebb telefon, amelyet valaha készítettek. Biztos Te is találkoztál egy időben a méltán népszerű széttörhetetlen Nokia 1100, és utódja, a 3310-es mémekkel.

 

#A kar- illetve az ébresztőórák szép lassan eltűnnek

Mára már majdnem elfelejtettük őket, hamarosan pedig teljesen el is tűnnek. A statisztikák szerint a felhasználók körülbelül 60% -a már nem használja ezeket a klasszikus eszközöket, hanem az okostelefonba beépített funkciókkal helyettesíti őket.

 

#A mobiltelefon-függőséget nomofobiának hívják

Napjainkra több mint 200 000 millióan szenvednek ettől a fóbiától, mely során az emberek félelemként élik meg, ha mobiltelefonjuk nélkül kell akár csak az otthonukat is elhagyniuk. Igen, a mobilok új szorongásokat és kifejezéseket is hoztak magukkal, mint például a “ringxiety”, mely arra utal, amikor valaki telefoncsörgést hall annak ellenére, hogy ez nem így történt, vagy éppen a “phubbing” amely egy olyan személy viselkedését írja le, aki figyelmen kívül hagyja környezetét (beleértve az embereket is) mobiltelefon használata miatt. Lehet Te is ezt csinálod éppen most?

 

#Naponta körülbelül 150-szer ellenőrizzük mobiltelefonunkat

Igen, az adat meglepő, de egy felmérés kiderítette, hogy az emberek elég nagy százaléka körülbelül 6 percenként csekkolja a mobilját…

 

#A világon már több mobiltelefon van, mint ember

Csak hogy az előző két #-et még fokozzuk, már 2018-ra több mobiltelefon volt a Földön, mint ember. Átlagosan 1,5 telefonnal rendelkezünk, ami több mint 7 350 milliós populáció esetén is 7 500 millió telefont jelent.

 

#A legdrágább mobiltelefon a világon 95,5 millió dollárba kerül

Ez a Falcon Supernova Pink Diamond IPhone 6, melynek háza 18 karátos aranyból készült, hátlapját pedig rózsaszín gyémánt díszíti. Na de nem kell ilyen mélyen a zsebünkbe nyúlni ha szeretnénk ezt a csodát, ugyanis piacra dobták a telefon olcsóbb verzióját, mely mindössze 48,5 millió dollárért lehet a miénk. Azért egy mobiltelefon fólia nem árt rá, igaz?

 

#A mobiltelefonok sokkal több baktériumot tartalmaznak, mint a WC

Számos tanulmány szerint a mobiltelefonok képernyőjén 20-szor, 30-szor több baktérium található, mint egy WC-csészében… Ez jó ok arra, hogy sűrűn lefertőtlenítsd, ugye?

 

#A Bluetooth kifejezés egy északi királytól származik

A sztori a X. századi dán- és norvég királyról, Harald Blatandról szól, akit tévesen Harald Bluetooth-nak fordítottak. Lebilincselő beszédei és meggyőző képessége miatt híres volt, állítólag képes volt egyesíteni a norvég, svéd és dán törzseket. Aki kételkedne: maga a logó Harald Király nevének kezdőbetűiből, a Hagall (ᚼ), és a Bjarkan (ᛒ) karakterekből áll össze, amik a fiatal Futhark írásrendszerhez tartoznak.

 

#Finnországban a mobiltelefonok dobása sport

Ideje csomagolni, ugyanis ezt a világbajnokságot évente meg is rendezik, és 2000 óta pedig számon is tartják a mobiltelefon-dobás világrekordját, ami jelenleg férfiaknál 97-, nőknél pedig 40 méter. Ugye, hogy neked is van olyan barátod akit be kéne rá nevezni? Azért pakolj be neki egy megbízható fóliát és tokot…

 

#Van egy mobiltelefon az űrben

Ez egy Google Nexus telefon, amelyet 2013-ban indítottak útjára a Surrey Egyetem (Egyesült Királyság) kutatói, hogy ellenőrizhessék alkatrészeinek ellenállását vákuum körülmények között, és megtudják, hogy képesek-e egy műholdat az űrben irányítani.